Psychológia peňazí: Najcennejšie, čo ti peniaze kúpia, je čas

Kniha Psychológia peňazí prináša 19 zaujímavých príbehov, ktoré poukazujú na to, akú rolu v našich financiách zohráva okolité prostredie či emócie. Stojí táto kniha za prečítanie?

Vanesa Ilgová | Podcasty | 7. marec 2023

Psychológia peňazí od svetového autora Morgana Housela obsahuje jednoduché rady v podobe príbehov, ako byť úspešný pri budovaní osobného bohatstva. Kniha vyšla v roku 2020 a odvtedy nás učí, ako lepšie spravovať svoje peniaze.

Kniha je dostupná v slovenčine, no pokiaľ ovládate angličtinu aspoň na mierne pokročilej úrovni, odporúčame vám kvôli slabšiemu slovenskému prekladu, knihu prečítať v pôvodnom znení.

Prinášame vám 10 z mnohých zaujímavých myšlienok z knihy:

  1. SlobodaZískať kontrolu nad svojim časom je to najcennejšie, čo vám peniaze dokážu kúpiť.
  2. Stať sa bohatým vs. zostať bohatýmVýnosné investovanie nie je nevyhnutne o tých najlepších rozhodnutiach. Niekedy stačí len nerobiť tie nesprávne.
  3. Nikto nie je tak ohúrený vašim majetkom ako vy: Nesnažte sa robiť dojem na iných a dobre zvážte veľké nákupy.
  4. Rozumné vs. racionálne: Predčasné splatenie hypotéky nezvykne byť matematicky tou najlepšou možnosťou. Ťažko ho teda považovať za racionálne riešenie. Pokiaľ vám to však zabezpečí ničím nerušený spánok a lepší pocit, v tom prípade je to rozumné riešenie, ktoré môžete zvážiť.
  5. Ľudia sa meniaS poznaním prichádza zmena, nebojte sa jej.
  6. Predlžte si investičný horizont: Dlhší čas pri investovaní znamená vyššie zisky a miernejšie straty.
  7. Neporovnávajte sa s ostatnými: Majte jasno v tom, kto ste a plánujte svoje finančné ciele s ohľadom k tomu.
  8. Najviac záleží na tom, koľko viete usporiť: Majetok sa dá vybudovať aj s nízkym príjmom, nie však bez vysokej miery úspor.
  9. Finančný úspech nie je veda, je to jemná zručnosť: To, ako sa správate je dôležitejšie než to, čo viete.
  10. Sústreďte sa na šťastie, nie len na majetok: Peniaze nie sú jediná cesta ku šťastiu. Naučte sa byť vďačný a sústrediť sa na veci, ktoré vám skutočne prinášajú radosť.

Stále si nie ste istý či kniha za to naozaj stojí a chcete sa dozvedieť ešte viac? Psychológiu peňazí sme si priblížili aj v našom podcaste alebo vo videu na YouTube.

kabyTgWt-8E